Ευρώπη

Αισιόδοξος ο Σαρλ Μισέλ για τη σύνδεση προϋπολογισμού με κράτος Δικαίου.

0

Οι συνομιλίες μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων σχετικά με το Ταμείο Ανάκτησης μετά τον κορονοϊό συνεχίστηκαν εν μέσω εντάσεων σχετικά με το ζήτημα του κράτους Δικαίου.

Η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο αποφάσισε ότι τα κράτη μέλη που λαμβάνουν ευρωπαϊκά χρήματα πρέπει να συμμορφώνονται με το σεβασμό στις δημοκρατικές Αρχές.

Ωστόσο, η μη ακριβής γλώσσα άφησε περιθώρια για ερμηνείες και συνεπώς σύγχυση.

Μιλώντας στο Euronews ενόψει του Οικονομικού Φόρουμ των Βρυξελλών, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ φάνηκε αισιόδοξος.

«Υπάρχει μια απόφαση για σύνδεση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με το κράτος Δικαίου. Και τώρα πρόκειται να συνεργαστούμε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη για την επιχειρησιακή εφαρμογή αυτής της απόφασης. Αυτό δε θα είναι εύκολο, καθώς υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες στο τραπέζι. Αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα βρούμε μια λύση», είπε.

Οι πρόσφατες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στη Βουλγαρία έδειξαν ότι οι δημοκρατικές Αρχές και η έλλειψή τους εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό ζήτημα για πολλούς πολίτες.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι μια δοκιμασία για τα κονδύλια της ΕΕ, λέει ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου (Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων).

«Πρέπει να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και των ευρωπαϊκών κονδυλίων με πλήρη δέσμευση με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς – το οποίο είναι αδιαμφισβήτητα ζήτημα στη Βουλγαρία», είπε ο Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών από την Ισπανία.

Ο χρόνος έχει σημασία. Χώρες που επλήγησαν σκληρά από τον κορονοϊό, όπως η Ιταλία, χρειάζονται την οικονομική υποστήριξη άμεσα. Μια υπενθύμιση ότι η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί γρήγορα.

Πηγή: euronews.gr

Brexit: απομακρύνεται το ενδεχόμενο εμπορικής συμφωνίας

Previous article

Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις νέος επίτροπος Εμπορίου

Next article

You may also like

More in Ευρώπη

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *