Ευρώπη

Επικοινωνία φον ντερ Λάιεν, Σασόλι με Μέρκελ για Ταμείο Ανάκαμψης και ΠΔΠ

0

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Το τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τα επόμενα βήματα για την έγκριση του πακέτου αποκατάστασης της ΕΕ (NextGenerationEU) και του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, και οι τρεις «επιβεβαίωσαν ότι η ταχεία επίτευξη μιας καλής συμφωνίας είναι η υψηλότερη προτεραιότητά τους για τις επόμενες εβδομάδες και συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». Συμφώνησαν σε μια μέθοδο και κάποιες ημερομηνίες, για να διασφαλίσουν ότι το πακέτο ανάκαμψης θα έχει τεθεί σε ισχύ έως την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ο στόχος της συζήτησης, που συγκλήθηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν ήταν να προετοιμάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών που θα ακολουθήσουν και να επιτρέψει την ταχεία έγκριση της δέσμης μέτρων και ποσών, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 23 Ιουλίου.

Προκειμένου να μπορέσει το NextGenerationEU να αρχίσει να λειτουργεί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να γνωμοδοτήσει σχετικά με την απόφαση περί ιδίων πόρων το συντομότερο δυνατό. Μετά την επίσημη έγκριση αυτής της απόφασης από το Συμβούλιο, τα κράτη μέλη θα πρέπει τότε να την επικυρώσουν σύμφωνα με τις συνταγματικές τους διαδικασίες. Οι διαπραγματεύσεις για τα προγράμματα στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους.

Για να εξασφαλιστεί ισχυρός συντονισμός και να διευκολυνθεί η ταχεία πρόοδος, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν πρότεινε να διοργανώνεται τακτική συνάντηση σε αυτή τη μορφή από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά.

Πηγή: euronews.gr

Αμβέρσα: Καταστηματάρχες εναντίον του επικεφαλής λοιμωξιολόγου, θα κινηθούν δικαστικά

Previous article

Εκτός ΕΕ για δύο εβδομάδες Αμερικανοί και Ρώσοι τουρίστες

Next article

You may also like

More in Ευρώπη

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *