Ευρώπη

Κομισιόν κατά Apple και Ιρλανδίας

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παρατά την νομική διαμάχη με την Apple. Εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου για το ζήτημα της φορολόγησης του αμερικανικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών στην Ιρλανδία.

Τον περασμένο Ιούλιο το γενικό δικαστήριο της Ε.Ε. απεφάνθη ότι οι Βρυξέλλες δεν κατόρθωσαν να αποδείξουν πως η ιρλανδική κυβέρνηση παρείχε αθέμιτους φορολογικούς όρους στην Apple, ώστε να τύχει προνομικής μεταχείρισης.

Το 2016 η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επιβάλει πρόστιμο 13 δις ευρώ στην Apple μη καταβληθέντες φόρους προς την Ιρλανδία.

Τόσο η ιρλανδική κυβέρνηση όσο και η αμερικανική εταιρία αμφισβήτησαν την απόφαση της Κομισιόν, η οποία τώρα προσφεύγει στην Ανώτατη Δικαστική Αρχή Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η διαμάχη ανάμεσα στην Apple, την Ιρλανδία και την Ε.Ε. είναι μακρά, μοιάζει με μία ατελείωτη διαδικασία. Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες πιστεύει ότι είναι σημαντική. Θεωρεί ότι η απόφαση του περασμένου Ιουλίου , που ήταν κατά της Κομισιόν θέτει ένα κακό προηγούμενο, που σημαίνει ότι θα αποτελεί μειονέκτημα σε μελλοντικές υποθέσεις που αφορούν αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες. Έχει επίσης και πολιτική σημασία για την Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Είναι η Επίτροπος Ανταγωνισμού και θα ήθελε να δει μία πιο κατηγορηματική ευρωπαϊκή στάση στους μεγάλους ώστε να μην φοροαποφεύγουν», μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του Euronews, Ντάρεν ΜαΚάφρι.

Η επίτροπος Βεστάγκερ επεσήμανε ότι η Κομισιόν πρέπει και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των εταιριών από όλους.

Τόσο η Apple όσο και η ιρλανδική κυβέρνηση επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν μόλις λάβουν το περιεχόμενο της έφεσης.

Πηγή: euronews.gr

State of the Union: Κυρώσεις και μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Previous article

Νανο-βιοαισθητήρες για τον καλύτερο εντοπισμό της covid-19

Next article

You may also like

More in Ευρώπη

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *