Ευρώπη

Ο Κώστας Φραγκογιάννης στο euronews για τη Βηρυτό

0

Η πρωτοφανής καταστροφή στον Λίβανο από τις φονικές εκρήξεις στη Βηρυτό, την ώρα μάλιστα που η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει, εκτός της πολύπλευρης δικής της κρίσης, και την έξαρση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, πυροδότησε ένα εξίσου πρωτοφανές κύμα διεθνούς συμπαράστασης.

Έμπρακτα εξέφρασε εξαρχής την αλληλεγγύη της στη δοκιμαζόμενη χώρα η Ελλάδα, στέλνοντας κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για την ενίσχυση των ντόπιων σωστικών συνεργείων, ενώ υπάρχει προθυμία και ετοιμότητα για αποστολή περαιτέρω συνδρομής με κάθε πρόσφορο μέσο.

Επικεφαλής του κλιμακίου τέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος περιγράφει στο euronews όσα είδε.

«Είναι σαν μια μικρή Χιροσίμα. Δεν έχει μείνει τίποτα σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από το σημείο της έκρηξης. Πήγα εκεί και αυτό που είδα ήταν σκελετοί από κτίρια, διαλυμμένες προσόψεις με τζάμια, με δομικά υλικά πεταμένα δεξιά κι αριστερά, κόσμο απελπισμένο».

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που έσπευσε να βοηθήσει κι αυτό έχει τον δικό του πολιτικό συμβολισμό εν μέσω εντάσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

«Έχουμε έναν πόλεμο που κρατά εδώ και αρκετό καιρό στη Συρία, έχουμε έναν καινούριο πόλεμο στη Λιβύη, υπάρχουν εντάσεις. Είναι μια δύσκολη γειτονιά του πλανήτη και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να επαναφέρουμε την ειρήνη και τις καλές γειτονικές σχέσεις. Νομίζω ότι αυτό που θέλαμε να δείξουμε είναι ότι η Ελλάδα είναι μέσα στα πράγματα. Θέλουμε να συνδράμουμε σαν ένας καλός γείτονας και θέλουμε να δείξουμε πώς οι γείτονες πρέπει να φέρονται ο ένας στον άλλον».

Η ελληνική κοινότητα Λιβάνου αριθμεί περίπου 5.000 μέλη, εκ των οποίων 4.500 κατοικούν στην πρωτεύουσα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δώσει στη δημοσιότητα τα τηλέφωνα επικοινωνίας για Έλληνες πολίτες που έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις, ενώ οι διπλωματικές υποδομές της Ελλάδας στον Λίβανο, παρά τις υλικές ζημιές στο κτίριο της πρεσβείας, λειτουργούν κανονικά.

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκογιάννη, αιτήματα επαναπατρισμού δεν έχουν υπάρξει. Από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν πέντε Έλληνες, οι δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, μία Ελληνίδα περιλαμβάνεται στους νεκρούς.

Πηγή: euronews.gr

Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για συμφωνία μετά το Brexit

Previous article

Πιέσεις στον Επιτροπο Εμπορίου να παραιτηθεί γιατί έσπασε την καραντίνα

Next article

You may also like

More in Ευρώπη

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *