Ευρώπη

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Το κράτος δικαίου στο επίκεντρο

0

Στους ρυθμούς μιας ακόμη καθοριστικής Συνόδου Κορυφής κινούνται οι Βρυξέλλες, της πρώτης με φυσική παρουσία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών καλούνται να συμφωνήσουν για το Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται να τεθούν τόσο η τουρκική προκλητικότητα όσο και το BREXIT.

Το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία έθεσαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστάσιάδης σύμφωνα με τουίτ του εκπροσώπου του προέδρου του ΕυρωπαΪκού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάρεντ Λέιτς έγραψε: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη».

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Οι ίδιες αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο. Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ-Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε ανάρτησή του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διατρανώνει πως όποτε η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υποτιμά τα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών-μελών, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται συλλογικά από την Ένωση.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας θα έχει στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίουόπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς αν η Λευκωσία είχε κάποια βολιδοσκόπηση από τη Γερμανική Προεδρία της ΕΕ σε σχέση με τον διάλογο που προωθείται για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για συνειδητή προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας να παρουσιάσει την παραβατική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τη δήθεν προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

H σύνοδος ξεκίνησε γύρω στις 12:00 ώρα Ελλάδας και Κύπρου, με την ανταλλαγή απόψεων των κρατών-μελών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως ενημέρωσε μέσω twitter, ο εκπρόσωπος του προέδρου του κ. Σαρλ Μισέλ.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν να μην ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο 18 Ιουλίου, αλλά να συνεχιστεί και την Κυριακή 19 Ιουλίου.

Οι 27 ηγέτες μαζί με την ηγεσία της ΕΕ έφτασαν το πρωί στο κτίριο του Συμβουλίου, φορώντας μάσκες.

Θα βρεθούν μόνοι τους στην αίθουσα του 5ου ορόφου του νέου κτιρίου του Συμβουλίου, η οποία έχει χωρητικότητα 330 ατόμων και κανονικά προορίζεται για μεγάλες πολυμερείς διασκέψεις, για να μπορούν να τηρήσουν τη φυσική απόσταση του 1,5 μέτρου. Το προσωπικό του Συμβουλίου, οι ηγέτες και οι συνεργάτες τους (μόλις 6 έναντι 19 που είχαν ως τώρα μαζί τους) θα φορούν μάσκες (εκτός από τους ηγέτες εν ώρα δηλώσεων ή συνεδρίασης) και παντού έχουν τοποθετηθεί μέσα απολύμανσης.

Τα δωμάτια που θα διεξαχθούν διμερείς επαφές θα απολυμαίνονται πριν και μετά την είσοδο των ηγετών, ενώ διαθέσιμο θα είναι άμεσα ιατρικό προσωπικό για να συνδράμει όποιον ηγέτη ή συνοδό παρουσιάσει συμπτώματα. Σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται πρωτόκολλο απομάκρυνσης, ακόμα και για τους ηγέτες, οι οποίοι σε αυτή την περίπτωση ορίζουν εκπροσώπηση από άλλο Κράτος Μέλος.

Σαρλ Μισέλ: «Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία»

Την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία» τόνισε ο κ. Μισέλ.

Πρόεδρος Κομισιόν: Όλα τα απαραίτητα κομμάτια είναι στο τραπέζι και η λύση είναι δυνατή

“Όλα τα απαραίτητα κομμάτια είναι στο τραπέζι και η λύση είναι δυνατή” εκτίμησε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής. “Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο”, σημείωσε. “Αν κινηθούμε σωστά, μπορούμε να εξέλθουμε ισχυρότεροι από την κρίση”, τόνισε. “Όλα τα απαραίτητα κομμάτια είναι στο τραπέζι και η λύση είναι δυνατή – μια λύση είναι αυτό που αναμένουν οι πολίτες από εμάς, γιατί οι δικές τους δουλειές κινδυνεύουν, ο κίνδυνος του ιού παραμένει και ο κόσμος όλος μας παρακολουθεί για να δει αν θα μπορέσει η Ευρώπη να σταθεί ενωμένη και να απαντήσει στην κρίση της πανδημίας ισχυρά”, επεσήμανε. “Η σημερινή ημέρα είναι εξαιρετικής σημασίας”, δήλωσε η Πρόεδρος.

Κυρ.Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία»

Την ανάγκη για συμφωνία τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

«Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ’ αυτή τη σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Κουρτς: Αισιόδοξος για συμφωνία

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε σήμερα ότι είναι αισιόδοξος πως οι ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τον προτεινόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ και ένα σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη από την κρίση του νέου κορονοϊού θα επιτύχουν συμφωνία, αλλά δεν γνωρίζει το πότε. “Έχουμε εντατικές και μακρές διαπραγματεύσεις ενώπιόν μας”, σημείωσε ο Κουρτς.

“Ήρθα εδώ για να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα. Παραμένω αισιόδοξος ότι αυτό θα επιτευχθεί, αλλά δεν μπορώ να σας πω πότε. Οι διαφορές στις θέσεις παραμένουν μεγάλες και αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές”, πρόσθεσε.

Ο Αυστριακός καγκελάριος συμπλήρωσε ότι ελπίζει πως θα είναι δυνατή η εξασφάλιση συμφωνίας σε αυτήν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αλλά και να μην γίνει αυτό, είπε, τότε θα γίνει στην επόμενη.

Εμ. Μακρόν: Απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη και φιλοδοξία

Η παρούσα κατάσταση απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την πρώτη που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Ειδικότερα, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι «είναι μία στιγμή αλήθειας για τη φιλοδοξία της Ευρώπης». Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε στο μέσο μίας κρίσης χωρίς προηγούμενο, μίας κρίσης υγειονομικής αλλά επίσης οικονομικής και κοινωνικής, η οποία απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη και φιλοδοξία».

Μέρκελ: Ακόμα μεγάλες οι διαφορές, πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις μπροστά μας

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τόνισε, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την κρισιμότητα του Συμβουλίου και σημείωσε ότι “οι διαφορές είναι ακόμα πολύ πολύ μεγάλες, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές” και έχουμε “πολύ πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις μπροστά μας”, προτρέποντας σε συμβιβασμό στη βάση της πρότασης Μισέλ, και την προεργασία Γαλλίας και Γερμανίας.

“Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό συμβούλιο για την Ευρώπη και τα Κράτη” και “το Βέλγιο είναι πλήρως ικανοποιημένο από την πρόταση Μισέλ”, δήλωσε από πλευράς της η Σοφί Βιλμές, Πρωθυπουργός του Βελγίου.

Και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, έκανε λόγο για ένα “εξαιρετικά σημαντικό συμβούλιο”, δίνοντας έμφαση στο “ΠΔΠ που είναι σημαντικό για όλους την ΚΑΠ και την πολιτική συνοχή”. “Παρά τις διαφορές μας ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε”, τόνισε.

Ο Μισέλ Μαρτίν, Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι πρέπει “να στείλουμε το μήνυμα στους πολίτες ότι έχουμε τα μέσα να απαντήσουμε στην κρίση”, σημειώνοντας την ΚΑΠ, την πράσινη συμφωνία και “μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης”.

“Δεν είναι μόνο ζήτημα χρηματικών ροών ή δημοσιονομικών θεμάτων” και “δεν αφορά μόνο τους Ιταλούς ή τους άλλους Ευρωπαίους που έχουν υποφέρει”, αλλά “το ζήτημα είναι να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ανθεκτική και πιο ανταγωνιστική στο παγκόσμιο περιβάλλον, τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε, Πρωθυπουργός της Ιταλίας. “Κόκκινη γραμμή της Ιταλίας είναι η απάντηση να είναι επαρκής”, ξεκαθάρισε.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αν.Κόστα, τόνισε ότι θεωρεί “εξαιρετική την πρόταση της Κομσιόν” και πως η πρόταση Μισέλ είναι ένας καλός συμβιβασμός”. Σε εμάς εναπόκειται να απαντήσουμε στις απαιτήσεις των πολιτών για μια έξυπνη και πράσινη ανάκαμψη”, “πρέπει να καταλήξουμε άμεσα σε συμφωνία”, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Τη διαφωνία του με ορισμένους από τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης εξέφρασε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής. «Τώρα έχουμε ένα ταμείο ανάκαμψης στο οποίο ασκούσα κριτική κυρίως εξαιτίας των κριτηρίων σχετικά με την ανεργία» υπογράμμισε και επεσήμανε ότι «τα ποσοστά του 2015-2019 δεν έχουν να κάνουν με την πανδημία. Θα δούμε τον αντίκτυπο της πανδημίας τον επόμενο χρόνο και αυτός ο αντίκτυπος θα φανεί κυρίως στο ΑΕΠ».

Ο κ. Μπάμπις συμπλήρωσε ότι «η νέα πρόταση του Σαρλ Μισέλ είναι καλύτερη, αλλά ακόμη με αυτή την αναλογία 70-30 υπάρχει πρόβλημα».

Την επιθυμία του να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι να υπάρξει συμφωνία εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κρισγιάνις Καρίνς κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής.

«Ήρθα σήμερα εδώ και αύριο, ίσως και μεθαύριο για να εργαστούμε. Είναι πολύ δύσκολη στιγμή. Πρέπει να συμφωνήσουμε για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο καθώς και το Σχέδιο Ανάκαμψης», σημείωσε ο κ. Καρίνς και συμπλήρωσε: «εκ μέρους της χώρας μου, θα πω ότι θέλουμε αποτέλεσμα και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».

Πηγή: euronews.gr

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ -Σαρλ Μισέλ: «Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις»

Previous article

State of the Union: Σύνοδος κορυφής με μάσκες και μια άλλη άποψη για τον COVID-19

Next article

You may also like

More in Ευρώπη

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *