Ευρώπη

Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.: Ραντεβού τον Ιούλιο

0

Χωρίς συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. έληξε η «τηλεσύνοδος» των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα ξανασυζητήσουν το θέμα στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των ηγετών.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, που είχε την προεδρία αυτό το εξάμηνο, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο που θα προβλέπει 750 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια.

Τα «αγκάθια»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Σχέδιο «σκόνταψε» στις αντιρρήσεις χωρών που απαιτούν να υπάρξουν πιο αυστηρά κριτήρια σύνδεσης των χρηματοδοτήσεων (allocation key) με την πανδημική κρίση.

Συγκεκριμένα, κάποιες χώρες- μέλη θέλουν να αναδειχθεί ποια κράτη δεν ήταν σε ευνοϊκή δημοσιονομικά θέση , ώστε να ανταπεξέλθουν στην κρίση και απαιτούν να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των ήδη προβληματικών (προ πανδημικής κρίσης) οικονομικών δεικτών, με αυτούς που προέκυψαν λόγω της πανδημίας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε προϊδεάσει για το σημερινό αρνητικό αποτέλεσμα, προειδοποιώντας ότι «εάν η Ευρώπη βρεθεί χωρίς προϋπολογισμό για το 2021 και χωρίς πακέτο οικονομικής ανάπτυξης, αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα της αδυναμίας δράσης. Και αυτό όλοι θέλουμε να το αποφύγουμε»

Πηγή: euronews.gr

ΕΕ: Το Ταμείο Ανάκαμψης στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

Previous article

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Κίνας

Next article

You may also like

More in Ευρώπη

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *