Ευρώπη

State of the Union: Τι σημαίνει η νίκη Μπάιντεν για την Ευρώπη

0

Στο State of the Union αυτής της εβδομάδας, η ΕΕ καλωσορίζει τη νίκη Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ετοιμάζεται να τον προσκαλέσει στις Βρυξέλλες ενώ ο επικεφαλής του ΕΛΚ βλέπει ήδη μία ενίσχυση της ευρωπαϊκής θέσης έναντι της βρετανικής στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το brexit.

Και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου εξηγεί τι σημαίνει η νίκη Μπάιντεν για την Ευρώπη αλλά και πώς η νέα διοίκηση θα αντιμετωπίσει τον προσωπικό φίλο του Τραμπ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε χάσει την ευκαιρία και τώρα είναι μια νέα ευκαιρία να ξαναχτίσουμε και να ξανασκεφτούμε το πολυμερές σύστημα έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τη δική της πρωτοβουλία και όχι μόνο να περιμένει και να περιμένει από τις ΗΠΑ» ενώ για τη θέση του Μπάιντεν προς την Τουρκία τόνισε ότι

«Ο Μπάιντεν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερες καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αλλά νομίζω ότι αυτό που θα φέρει είναι μια δέσμευση για μια κανονικοποίηση στις διεθνείς σχέσεις. Αυτό σημαίνει σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, σεβασμός της καλής γειτονίας, οικοδόμηση λύσεων με ειρηνικά μέσα και όχι μέσω της βίας και των συγκρούσεων και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, ένα μήνυμα προς την Τουρκία και προς τον Πρόεδρο Ερντογάν που μπορεί επίσης να γνωρίζει καλά. Αυτό θα ήταν λοιπόν ένα σημαντικό βήμα και θα έδινε νέα ώθηση σε μια ειρηνευτική διαδικασία στην ευρύτερη περιοχή που θα ήταν επωφελής για όλους μας».

Δείτε το βίντεο.

Πηγή: euronews.gr

Ευρωπαϊκή απάντηση στον εξτρεμισμό

Previous article

Η Βόρεια Μακεδονία για το βουλγαρικό μπλόκο: Εκτός συζήτησης τα θέματα ταυτότητας

Next article

You may also like

More in Ευρώπη

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *